Maria Leja urodziła się w 1946 r. w Tarnowie. W 1968 r. ukończyła studia na Wydziale Rolniczym Wyższej Szkoły Rolniczej w Krakowie, a po dwóch latach podjęła pracę w Zakładzie Biochemii na Wydziale Ogrodniczym. Od 1988 r. pracowała w Zakładzie Biochemii, a następnie w Katedrze Fizjologii Roślin. W roku 2002 otrzymała tytuł profesora i stanowisko profesora w Katedrze Fizjologii Roślin.
Podstawową tematyką badawczą prof. dr hab. Marii Leji była pozbiorcza biochemia i fizjologia roślin uprawnych, w szczególności warzyw. Przez wiele lat zajmowała się badaniem przemian różnych składników chemicznych – ważnych zwłaszcza z żywieniowego punktu widzenia – zachodzących pod wpływem różnorodnych czynników zewnętrznych, takich jak warunki uprawy i przechowywania, czy stres mechanicznego uszkodzenia.
Wyniki wieloletnich badań znalazły wyraz w 78 pracach oryginalnych oraz 27 referatach i doniesieniach na krajowe i międzynarodowe konferencje.
Pani Profesor była członkiem Polskiego Towarzystwa Nauk Ogrodniczych i Polskiego Towarzystwa Botanicznego, Sekcji Fizjologii Roślin. Kilkakrotnie otrzymała nagrodę Rektora AR w Krakowie za działalność naukowo-badawczą. W 1989 r. za całokształt pracy została odznaczona Złotym Krzyżem Zasługi.
Zapamiętamy Panią Profesor jako bardzo wesołą, dowcipną i życzliwą studentom osobę – dydaktyka akademickiego, która zdobytą wiedzę przekazywała nam niezwykle przystępnie.
Uroczystości pogrzebowe odbędą się 6 listopada (czwartek) o godz. 12.20 w kaplicy na Cmentarzu Rakowickim w Krakowie.
Jak trudno zegnac na zawsze kogos kto mogl byc z nami