Zestawy do produkcji rzekomo włoskiego wina i sera pod lupą karabinierów

Sprzedawane w wielu krajach zestawy do domowej produkcji rzekomo włoskiego wina i serów to w Italii jedno z największych obecnie zmartwień służb, które stoją na straży oryginalnej, najwyższej klasy żywności. Plaga jej podróbek zdaje się nie mieć końca.
W najnowszym biuletynie wydanym przez specjalną komórkę karabinierów, zajmujących się, we współpracy z policjami innych krajów, tropieniem sfałszowanych artykułów żywnościowych „made in Italy” odnotowano, że po tym, jak do sprzedaży trafiły w różnych zakątkach świata skrzynki z koncentratem winogronowym i dodatkami do produkcji wina, teraz pojawiły się takie zestawy dla amatorów serów. W Nowej Zelandii, Australii i Kanadzie można kupić komplety składników i narzędzi potrzebnych do własnej produkcji podróbek mozzarelli oraz innych popularnych serów – asiago i ricotta.
Na razie strona włoska odniosła pierwszy sukces w walce z zestawami „zrób sobie sam wino”, w których często używane są nielegalnie nazwy znanych i prestiżowych gatunków trunku z Półwyspu Apenińskiego. W Wielkiej Brytanii wycofano je ze sprzedaży.
Wina i sery znajdują się w czołówce najchętniej podrabianych artykułów żywnościowych, które – choć produkowane w najdalszych zakątkach świata – sprzedawane są jako pochodzące z Włoch. W rankingu tym wysokie miejsce zajmują też ocet balsamiczny i oliwa z oliwek.
Jednostka karabinierów do walki z fałszerstwami na rynku spożywczym odnotowała, że w samych Włoszech wciąż natrafia na ogromne ilości nielegalnie wyprodukowanej lub importowanej podrabianej żywności.
W minionym roku funkcjonariusze tej komórki skonfiskowali między innymi 37 tysięcy hektolitrów wina i 150 tysięcy butelek musującego trunku, 14 ton oliwy opisanej jako z pierwszego tłoczenia, a wyprodukowanej z naruszeniem surowych norm, a także ponad tysiąc hektolitrów fałszywego octu balsamicznego. Na liście żywności wycofanej z dystrybucji w hurcie i sprzedaży jest też kilkadziesiąt ton produktów z nabiału, sprzedawanych jako artykuły ze świeżego mleka, a zawierających faktycznie mleko w proszku.
Źródło: 

Related Posts

None found

Poprzedni artykułŚwiętokrzyscy sadownicy tracą z powodu kryzysu ukraińskiego
Następny artykułMistrz Agroligi 2013

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.