W przypadku zbioru owoców z drzew szacuje się obecnie na ok. 3,4 mln t, tj. o 6% mniej od bardzo wysokich zbiorów ubiegłorocznych; lecz o około 35% więcej od średniej z lat 2006-2010. To bardzo dużo, lecz z powodu długotrwałej suszy nie osiągnęły odpowiednich rozmiarów. Zbiory jabłek szacuje się na około 3 mln ton, przy czym prognozy te mogą jednak ulec wzrostowi, ponieważ o ostatecznej wysokości produkcji tego gatunku owoców zadecydował przebieg pogody w ostatnich 2 – 3 tygodniach przed głównym zbiorem (już po opracowaniu cytowanego komunikatu GUS). Produkcję gruszek ocenia się na poniżej 70 tys. ton, natomiast śliwek na ok. 92 tys. ton. Tegoroczna produkcja wiśni oceniona została po zbiorach na około 177 tys. ton, a czereśni na około 49 tys. ton. Łączną produkcję pozostałych gatunków owoców z drzew oszacowano na blisko 21 tys. ton, to jest na poziomie tylko nieznacznie niższym od przewidywanego w lipcu. Zbiory owoców z krzewów owocowych i plantacji jagodowych szacuje się na ponad 0,5 mln ton, czyli o 10% mniej od produkcji uzyskanej w roku 2014. Produkcja porzeczek czarnych została oszacowana na blisko 120 tys. ton, a zbiory porzeczek ogółem (czarnych i kolorowych łącznie) na niespełna 160 tys. ton. Produkcja malin z uwagi na niekorzystne warunki pogodowe to jedynie 80
Zbiory w Polsce według GUS
Główny Urząd Statystyczny opublikował pod koniec wrześia najnowszy raport dotyczący tegorocznych zbiorów owoców i warzyw w Polsce – „Przedwynikowy szacunek głównych ziemiopłodów rolnych i ogrodniczych w 2015 r.” Według danych GUS, zbiory ziemniaków (łącznie z produkcją w ogrodach przydomowych) szacuje się na około 6,2 mln ton, tj. o około 19% mniej od zbiorów uzyskanych w roku ubiegłym, a plony ziemniaków w bieżącym roku będą mniejsze od ubiegłorocznych o około 84 dt/ha, to jest o 30,1%.
Tegoroczną produkcję warzyw gruntowych ocenia się na niespełna 3,9 mln ton, czyli o około 16% mniej od zbiorów uzyskanych w roku ubiegłym i o ponad 10% niższym od przewidywanego jeszcze w lipcu. Największy spadek produkcji, w porównaniu do roku 2014, przewiduje się dla warzyw kapustnych (o ponad 20%). Tegoroczną produkcję kapusty ocenia się na niespełna 900 tys. ton, a kalafiorów na 200 tys. ton. Zbiory buraków zostały oszacowane obecnie na około 300 tys. ton, natomiast marchwi jadalnej na niecałe 700 tys. ton. Produkcję cebuli przewiduje się na poziomie 560 tys. ton, a pomidorów i ogórków odpowiednio na 230 tys. ton i blisko 240 tys. ton. Łączne zbiory pozostałych gatunków warzyw szacuje się także na poziomie znacznie niższym od
ubiegłorocznego, na niewiele ponad 750 tys. ton.
tys. ton. Zbiory truskawek oceniono została na około 206 tys. ton, a agrestu na około 12 tys. ton.
Źródło: FAMMU/FAPA