11 małopolskich produktów regionalnych chronionych certyfikatem Unii Europejskiej będzie promowanych podczas rozpoczętej jeszcze w maju kampanii "Zasmakuj w Małopolsce". Przysmaki te będzie można spróbować podczas degustacji na imprezach plenerowych w całym województwie.
Produkty regionalne to takie, które można wytwarzać tylko w niektórych regionach UE na ściśle określonym obszarze, a ich nazwa i technologia produkcji są prawnie chronione.
Akcja „Zasmakuj w Małopolsce” ma zwiększyć wiedzę Małopolan i turystów o produktach regionalnych”. W jej ramach do października tego roku w 20 miejscowościach podczas lokalnych imprez plenerowych organizowane będą prezentacje połączone z degustacją wszystkich małopolskich produktów regionalnych. Będą one prezentowane na specjalnych stoiskach przygotowanych przez województwo małopolskie.
Dodatkowymi atrakcjami podczas prezentacji będą pokazy, quizy dla publiczności i konkursy dla dzieci, których tematyką będą właśnie produkty regionalne. Na stoisku Małopolski dostępne będą ulotki oraz publikacja prezentujące te produkty.
Pierwszym polskim produktem, który otrzymał certyfikat UE była pochodząca z Małopolski bryndza podhalańska, czyli miękki ser z mleka owczego. Jako następny produkt zarejestrowano wyrabiany z mleka owczego oscypek.
Za: pap.pl
pg