Na koniec marca polscy sadownicy mieli w komorach swoich chłodni 724 tysiące ton jabłek – o 44 tysiące ton więcej, niż w tym samym czasie roku poprzedniego. Natomiast wyprzedali już zapasy gruszek, podczas gdy w końcu marca 2014 r dysponowali jeszcze 6 tysiącami ton tych owoców.
To ostatnie z opublikowanych dane WAPA. ‘Gali’ było w zapasach 25 tys. t – mniej rok do roku o 15 tys. t, ‘Pinovy’(4 tys. t) też było mniej o 1 tys. t, a Šampiona’(100 tys.t) – o 10 tys. t. ‘Golden Deliciousa’ pozostawało jeszcze 110 tys. t (+10 tys.t), ‘Idareda’ 190 tys. t (+20 tys.t) oraz zliczonych jako „inne” 100 tys. t (+40 tys.t). ‘Jonagolda (55 tys.t) i ‘Ligola’ (80 tys. t) jest tyle samo, ile było na koniec marca 2014 r.
za: WAPA
pg