„Doświadczenia zebrane podczas funkcjonowania obecnego systemu nadzoru nad rolnictwem ekologicznym wskazują na potrzebę wprowadzenia zmian mających na celu zmniejszenie obciążeń dla rolników oraz administracji i ujednolicenia systemu raportowania przez jednostki certyfikujące” – czytamy w uzasadnieniu projektu ustawy.
Konieczność nowelizacji wiąże się także z potrzebą dostosowania polskiego prawa do zmian w unijnych przepisach dot. m.in. nadzoru nad produkcją ekologiczną.
Projekt zmian przewiduje ułatwienia dla rolników wytwarzających żywność bez użycia nawozów sztucznych czy chemicznych środków ochrony roślin. Upraszcza ponadto przepisy dla upoważnionych jednostek certyfikujących oraz organów administracji publicznej odpowiedzialnych za ten sektor rolnictwa. Nowe przepisy mają uprościć przekazywanie danych przez kontrolowanych producentów, doprecyzować obowiązki Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (IJHARS) w zakresie sprawowania nad nimi kontroli.
Projektowana ustawa wprowadza ponadto upoważnienia dla ministra rolnictwa do wydania rozporządzenia dot. zastosowania niektórych odstępstw od warunków produkcji ekologicznej. Obecnie zgoda na odstępstwa wydawana jest jednorazowo przez wojewódzkie oddziały Inspekcji. Np. zgodę na odstępstwo od produkcji ekologicznej można uzyskać, gdy wystąpiły trudności klimatyczne czy nie można było czasowo pozyskać na rynku paszy ekologicznej dla zwierząt.
Nowelizacja zakłada też uproszczenie egzaminów na inspektora rolnictwa ekologicznego poprzez zmniejszenie obciążeń administracyjnych. Przewiduje zwolnienie z obowiązku zdawania egzaminu na inspektora rolnictwa ekologicznego co 3 lata, co przedłuży do sześciu lat okres ważności wpisu do rejestru inspektorów rolnictwa ekologicznego.
Według danych resortu rolnictwa pod koniec grudnia 2012 r. w Polsce było 25,9 tys. gospodarstw ekologicznych gospodarujących na ponad 650 tys. ha. W stosunku do 2011 r. powierzchnia i liczba gospodarstw zwiększyła się o 10 proc. Przetwarzaniem żywności ekologicznej zajmuje się ok. 300 podmiotów.
Źródło: