Pomorze Zachodnie po raz kolejny będzie mieć swoje stoisko na jednych z najsłynniejszych targów żywności na świecie.
– Goście targów na stoisku Pomorza Zachodniego spróbują wędzonych pstrągów z gospodarstwa rybackiego Zielenica, soków owocowych ze „Starego Sadu” czy pierników szczecińskich. Nie zabraknie również miodów oraz pszczelich produktów z Pojezierza Choszczeńskiego czy z Cedyńskiego Parku Krajobrazowego – informuje tamtejszy urząd marszałkowski.
Mocną stroną zachodniopomorskich wystawców będą gotowe potrawy – pierogi ruskie, z kapustą i grzybami, mięsne oraz żurek, chleb z pasztetem i smalcem – przygotowane przez Zajazd „Odra” z Mieszkowic. Wystawa ma przekonać gości „Gruene Woche” także do zachodniopomorskich wędlin.
O akcent artystyczny na stoisku Pomorza Zachodniego zadbają dwie ludowe kapele – Zespół Tańca Ludowego „Swojacy” z Sitna oraz Zespół Śpiewaczy „Podlotki” z Gościna.
Nie tylko Zachodniopomorskie będzie się promować w stolicy Niemiec. Swoje stoiska na targach postawią też inne polskie regiony, np. lubuskie.
W poprzednich edycjach targów stoisko miał też resort rolnictwa.
„Die Internationale Grüne Woche”, czyli Międzynarodowy Zielony Tydzień to największe na świecie targi rolnictwa, żywności i ogrodnictwa, które odbywają się co roku w styczniu na terenie Targów Berlińskich.
Źródło: