Za mało owoców i warzyw w polskiej diecie

Dieta Polaków jest uboga w warzywa i owoce, zwłaszcza za mało wypijamy soków i musów - uważa dietetyczka Agata Ziemnicka-Łaska. Z badań konsumenckich wynika, że pijemy mniej soków i nektarów niż mieszkańcy wielu krajów Unii Europejskiej.

Jedną z głównych przyczyn stosowania źle zbilansowanej diety są utrwalone już w okresie dzieciństwa nieprawidłowe przyzwyczajenia żywieniowe. Dlatego tak ważne jest, aby rodzice od najmłodszych lat wpajali swoim pociechom zasady dotyczące zdrowego żywienia – podkreśliła ekspertka kampanii „Soki i musy – witaminy w SMART formie” Agata Ziemnicka-Łaska.

Jej zdaniem, ważne jest, aby przekonać dzieci, by zamiast gazowanych napojów sięgały po soki. Dieta bogata w witaminy zwiększa odporność na choroby, a to jest ważne zwłaszcza teraz, jesienią – przypomniała.

Według dietetyków, najczęstsze błędy żywieniowe popełniane przez Polaków to nieregularne spożywanie posiłków, pomijanie drugich śniadań oraz podwieczorków i podjadanie między posiłkami. Do tego Polacy spożywają zdecydowanie za mało produktów zalecanych w odpowiednio zbilansowanej diecie, takich jak mleko, ciemne pieczywo, owoce i warzywa. Wartość odżywcza typowych posiłków odbiega od zaleceń Światowej Organizacji Zdrowia (WHO), co jest często przyczyną chorób cywilizacyjnych.

Ekspertka zwróciła uwagę, że złe odżywianie się spowodowane jest też szybkim tempem życia, które wpływa na częstsze sięganie po różnego rodzaju wysokokaloryczne przekąski w rodzaju czipsów czy słodyczy. Niejednokrotnie bywa tak, że obiad zastępowany jest jedzeniem typu fast-food.

Z badań przeprowadzonych przez Instytut Badawczy Millward Brown wynika, że zdrowsze nawyki żywieniowe mają osoby mieszkające w miastach. Większość z nich (43,9 proc.) spożywa owoce 2-3 razy dziennie, podczas gdy większość mieszkańców wsi (40,8 proc.) raz dziennie. Podobnie jest z warzywami – mieszkańcy miast (50 proc.) jedzą je 2-3 razy dziennie, natomiast mieszkańcy wsi (53,9 proc.) tylko raz dziennie.

Tymczasem WHO zaleca spożywanie większej ilości warzyw i owoców – powinno się zjadać co najmniej 5 porcji warzyw i owoców w ciągu dnia, najlepiej w różnych odmianach i kolorach, gdyż bez nich narażamy się na niedobór witamin i minerałów, w tym antyoksydantów, które chronią przed chorobami cywilizacyjnymi i gwarantują dobre funkcjonowanie całego organizmu – przypomniała Ziemnicka-Łaska.

Podkreśliła, że niewystarczające spożycie warzyw i owoców powoduje niedobory błonnika. A ten pomaga stymulować jelita, pomaga w detoksykacji, daje poczucie sytości. Jego źródłem są np. musy, które mogą zastępować jedną z polecanych porcji warzyw czy owoców w ciągu dnia – uznała ekspertka.

Według Millward Brown, mieszkańcy miast (32,7 proc .) piją soki 2-3 razy dziennie, natomiast zamieszkujący na wsi (34,2 proc.) rzadziej niż raz dziennie. Spożycie musów jest takie samo na wsi i w miastach – zapewne dlatego, że to stosunkowo nowe produkty na rynku. Zarówno mieszkańcy miast (69,4 proc.), jak i wsi (59,2 proc.) spożywają je rzadziej niż raz dziennie.

Szkoda, bo mus to przetarte warzywa i owoce – powiedziała Agata Ziemnicka-Łaska. Ma on takie same właściwości jak produkty, z których pochodzi, a nie zawiera dodatku cukru.

Średnie spożycie soków w Polsce jest niższe niż w UE, poniżej zaleceń WHO oraz Instytutu Żywności i Żywienia. W 2014 r. średnio wypijaliśmy 0,99 l soków miesięcznie na osobę, co daje zaledwie 33 ml dziennie. W całej UE średnie spożycie było wyższe i wynosiło 1,09 litra miesięcznie na osobę.

Od marca 2015 r. Stowarzyszenie Krajowa Unia Producentów Soków (KUPS) prowadzi zaplanowaną na trzy lata kampanię „Soki i musy witaminy w SMART formie”. Przedsięwzięcie jest współfinansowane przez Unię Europejską. Kampania polega na edukacji rodziców i dzieci na temat soków i musów, które mogą doskonale uzupełniać codzienną dietę o witaminy i składniki odżywcze; podkreśla się, że zalecane produkty łatwo kupić i wypić dzięki poręcznym opakowaniom typu „smart”.

Stowarzyszenie Krajowa Unia Producentów Soków (KUPS) jest organizacją non profit zrzeszającą 37 producentów soków, nektarów i napojów z owoców i warzyw. Reprezentuje ok. 70 proc. polskiego rynku soków. Działa od 1993 r.

Źródło:

Related Posts

None found

Poprzedni artykułPolska żywność podbija świat
Następny artykułO jakości żywności w Ostrawie

1 KOMENTARZ

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.