W marcu b.r. w Szanghaju wprowadzono w życie regulamin, według którego skupowany będzie zużyty olej jadalny; ustalono również zasady doboru odpowiednich firm mających zająć się skupem tego surowca. Szanghaj ma najwyższy współczynnik odbioru zużytego oleju jadalnego w całym kraju, przekraczający 90 proc.
Celem władz miejskich było stworzenie szczelnego systemu skupu zużytego oleju jadalnego, aby nie dopuścić do dość popularnego w Chinach nielegalnego procederu powtórnej rafinacji oleju i sprzedaży go, jako pełnowartościowego oleju do celów spożywczych. Zasady dotyczące recyklingu zużytego oleju jadalnego to część programu modernizacji systemu transportu publicznego w Szanghaju – powiedział dyrektor Szanghajskiego Transportu Miejskiego i Zarządu Portowego Sun Jianping. Twierdzi on, że mieszkańcy chętniej będą korzystać z transportu publicznego, jeżeli będzie on wygodniejszy i będzie sprzyjać środowisku.
Przerabianie zużytych olejów jadalnych jest istotnym zagadnieniem związanym z kwestiąbezpieczeństwa żywności. W końcu maja ub.r. wybuchła afera związana z przetwarzaniem zużytych olejów (pochodzącym głównie ze smażenia, ale również z kanałów wentylacyjnych i ściekowych), zebranych przez pekińską sieć restauracji. Okazało się, że firma skupująca zużyte oleje, zamiast – zgodnie z pozwoleniem – przerobić je na cele techniczne, od sześciu lat ponownie je rafinuje i sprzedaje, jako olej spożywczy.
Podobne przypadki zdarzały się też w innych rejonach Chin. W czasie kontroli przeprowadzonej przez urzędy kontroli sanitarnej i policję w Chongqingu w 2011 r. wśród dziesięciu próbek kontrolowanych olejów tylko dwie były nieskażone. Śledztwo wykazało, że w pozostałych przypadkach do świeżego oleju dodany był olej powtórnie rafinowany. Pomimo tego te osiem próbek spełniało chińskie normy spożywcze.
Olej powtórnie rafinowany zawiera więcej, niż zwykły olej substancji rakotwórczych – m.in. aflatoksyny, które są uznane za związki kancerogenne.
Za:naukawpolsce.pap.pl
pg