Najnowszą spośród inicjatyw KUPS mających na celu promocję produktów branży oraz podnoszenie ich jakości, edukację konsumentów i kreowanie nowych trendów jest opracowanie i wdrażanie systemu jakości produktów z owoców i warzyw Certyfikowany Produkt jako propozycji krajowego systemu jakości.
W ostatnim pięcioleciu spożycie soków ogółem wzrosło w Polsce o 7,7% i osiągnęło poziom 543 mln litrów. Bardzo szybko wzrasta konsumpcja soków kategorii NFC (o 338%, do poziomu 142 mln l), natomiast soki z koncentratów odnotowują spadek o 13,2% (401 mln l). Polska okazuje się być w Unii Europejskiej krajem, który oparł się ogólnej tendencji spadkowej w branży. Konsumpcja soków ogółem spadła w UE o 16,4%, a samych soków z koncentratów o 29,1%. Natomiast dynamika wzrostu soków NFC wynosząca w UE 27,6% jest nieco niższa od zaobserwowanej w Polsce. Taki trend wzrostowy odnotowujemy w kraju już w dłuższej perspektywie – od roku 2009 do 2016 konsumpcja soków w Polsce wzrosła o 12%, podczas gdy w UE spadłą w tym czasie o 17%.
Polska z 800 mln l jest piątym rynkiem soków i nektarów w Europie – po Niemczech (2361 mln l), Francji (1415 mln l), W. Brytanii (1116 mln l) i Hiszpanii (831 mln l). Spożycie na osobę napojów tych kategorii w naszym kraju (20,8 l/osobę) sytuuje Polskę na szóstym miejscu w Europie – za Maltą (32,5 l/os.), Niemcami (28,6 l/os.), Norwegią (25,7 l/os.), Holandią (23,8 l/os.), Szwecją (22,7 l/os).
pg