Analitycy rynku rolno-spożywczego Banku Zachodniego WBK szacują, że eksport sektora rolno-spożywczego w tym roku może wzrosnąć o 5-6,5 proc. r/r i osiągnąć wartość nawet 23,3 mld euro. Dynamika z I półrocza na poziomie 6 proc. obniży się w II półroczu do 4-5 proc. za sprawą spadku tempa eksportu zbóż.
Zwracają oni uwagę, że niekorzystne warunki pogodowe miały wpływ także na tegoroczne zbiory owoców i warzyw. Według wrześniowych szacunków GUS produkcja warzyw gruntowych będzie mniejsza o 16 proc. niż rok temu, natomiast zbiory owoców z krzewów owocowych mogą być niższe o 10 proc. Relatywnie najmniejsze straty susza spowodowała w przypadku owoców z drzew, gdzie nastąpił spadek produkcji o 6 proc. – W naszej opinii wyższe ceny owoców i warzyw w II półroczu br. nie zrekompensują w pełni spadku wolumenu kierowanego na eksport – uważa jednak Marta Skrzypczyk.
Jeśli chodzi o prognozy eksportu na rok 2016, to przy założeniu, że zbiory zbóż, owoców i warzyw będą na poziomie średniej z ostatnich 5 lat, to analitycy rynku agro Banku Zachodniego WBK spodziewają się wzrostu na poziomie 2-6 proc. – Oczywiście wyniki eksportu sektora rolno-spożywczego za 2016 r. są bardzo trudne do oszacowania ze względu na niepewność przyszłorocznych warunków pogodowych. Na całościowy wolumen eksportu w II połowie 2016 r. kluczowy wpływ będą miały zbiory zbóż oraz owoców i warzyw, w tej chwili niemożliwe do oszacowania – podkreśla Marta Skrzypczyk.
Ekspertka wskazuje, że inne podstawowe czynniki ryzyka w 2016 roku, które mogą mieć negatywne przełożenie na wyniki handlowe to spowolnienie w Chinach i gospodarkach wschodzących oraz ewentualne umożliwienie eksportu do Rosji tylko wybranym krajom Unii Europejskiej. Ze względu na tegoroczną suszę można się spodziewać, że w 2016 r. mniejszy będzie także eksport przetworów warzywnych i owocowych.
za: bzwbk
pg
pg