Wzrost eksportu armeńskich owoców i warzyw

Jak poinformowała Arka News Agency, Armenia wyeksportowała od początku stycznia do połowy grudnia minionego roku 60,1 tys. ton świeżych owoców i warzyw. Dla porównania w analogicznym okresie roku 2012 wielkość ta była zdecydowanie mniejsza i wyniosła jedynie 30,5 tys. ton.
W omawianym okresie prawie 12 miesięcy minionego roku w armeńskim eksporcie dominowały morele, których w tym okresie wysłano łącznie 23,0 tys. ton. Dla porównania rok wcześniej eksport moreli to jedynie 12,0 tys. ton. Poza morelami Ormianie wyeksportowali także 6,8 tys. ton winogron, 980 ton brzoskwiń oraz 633 ton jabłek i 610 ton czereśni. W przypadku eksportu warzyw – łącznie w omawianym okresie ich wysyłka to 27,0 tys. ton z czego 20,5 tys. ton to ziemniaki. Około 2/3 z wysłanych świeżych produktów ogrodnictwa trafiło na rosyjski rynek. Pozostałe ilości wyeksportowanych produktów skierowano na rynek gruziński, ukraiński, iracki oraz do Turkmenistanu. 
Źródło: FAMMU/FAPA 

Related Posts

None found

Poprzedni artykułW dużych miastach powstaną hotele dla dziko żyjących owadów
Następny artykułDzięki PROW więcej pracy na wsi

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.