„Po znaczącym wzroście cen żywności w lutym, w marcu żywność relatywnie staniała na poziomie detalu. Może to wskazywać, że wzrost cen detalicznych żywności w 2017 r. nie będzie tak dynamiczny, jak się spodziewano, po długotrwałym procesie relatywnego tanienia żywności” – napisano w raporcie.
Jednak eksperci przestrzegają, że zimna i deszczowa wiosna może doprowadzić do zmniejszenia produkcji owoców z drzew i roślin wcześniej kwitnących, nie tylko w Polsce. „Może to skutkować znacznym wzrostem cen owoców i przyspieszyć dynamikę cen całej żywności” – napisano.
Według IERiGŻ średnie ceny detaliczne owoców i ich przetworów w marcu 2017 roku w relacji do marca 2016 roku zwiększyły się o 3,7 proc., przy wzroście cen żywności i napojów bezalkoholowych o 3,1 proc. Najbardziej wzrosły ceny owoców jagodowych (o 21,5 proc.).
Źródło: