18 kwietnia 2013 roku ukazało się rozporządzenie wykonawcze Komisji nr 349/2013 z dnia 17 kwietnia 2013 r. zmieniające stawkę dodatkowego cła na produkty, a w zasadzie na jeden produkt w przypadku rynku owoców i warzyw, pochodzący z USA.
Uwzględniając rozporządzenie Rady (WE) nr 673/2005 z dnia 25 kwietnia 2005 roku ustanawiające dodatkowe cła przywozowe na niektóre produkty pochodzące ze Stanów Zjednoczonych Ameryki, nałożono dodatkowe cło ad valorem w wysokości 15 % na przywóz tych produktów – między innymi zaliczała się do nich słodka kukurydza w każdej postaci – świeżej i przetworzonej – puszkowanej i mrożonej.Z uwagi na fakt, iż Stany Zjednoczone nie zapewniły zgodności z ustaleniami związanymi z cłami nałożonymi w celu ochrony przed dumpingiem, Komisja Europejska zdecydowała się podnieść to wcześniejsze „dodatkowe” cło z 15% do 26% w przypadku kukurydzy mrożonej. W celu uniknięcia obchodzenia dodatkowego cła przez stronę amerykańską, niniejsze rozporządzenie wykonawcze wchodzi w życie z dniem jego opublikowania, czyli 18 kwietnia bieżącego roku.
Za: FAMMU/FAPA