Wyjątkowe owoce

W Polsce owoce tropikalne są mało znane. Dlatego, aby niektóre z nich zobaczyć i posmakować udałam na targi Fruit Logistyka do Berlina. Wśród wyróżniających się na stoiskach owoców były między innymi jackfruit, owoc - gwiazda (star fruit), pitaja, owoc tamarillo, papaja oraz melon Philibon.
 
Czym te owoce mnie zaskoczyły? 
 
Rozmiarem – owoc chlebowca, jackfruit. Jest absolutnym rekordzistą, gigantem dorastającym do 100 cm długości, 25 cm szerokości i  może ważyć 40 kilogramów. Owoc wyrasta z pnia drzewa chlebowego (Artocarpus heterophyllus). Gatunek ten uprawiany jest głównie w Indiach, Malezji, Tajlandii, Indonezji, w Afryce Wschodniej i na Antylach. 
 
Kształtem – karambola (Averrhoa carambola) owoc – gwiazda (star fruit) zwany również Carambola (Averrhoa carambola). Gwiazdkowe owoce (4 lub 6 żeberek) mogą mieć długość od 3 do 5 cm. Mają różne odcienie zieleni aż do koloru żółto-pomarańczowego. Są doskonałym źródłem witaminy C. Uprawiane są w Tajlandii i południowo-wschodniej Azji, Australii, Ameryce Południowej, a także na Hawajach i Florydzie. 
 
Soczystością – pitaja, która jest owocem kaktusa. Po przekrojeniu owocu zobaczymy jasny miąższ, a w nim ciemne nasiona. Różne typy owoców o słodkim smaku ze skórzastą, liściastą skórką pochodzą od trzech gatunków: Hylocereus undatus (czerwona pitaja) – skórka różowo-fioletowa z białym miąższem, najczęściej spotykana pod nazwą dragonfruit (smoczy owoc); Hylocereus costaricensis (pitaja z Kostaryki) – owoc o czerwonej skórce i takim samym miąższu; Hylocereus megalanthus (żółta pitaja) – skórka jest żółta, a miąższ biały. Masa owoców może wynosić od 150 do 600 gramów. Uprawiana jest w Meksyku i Ameryce Środkowej, w południowych Chinach, Wietnamie, Malezji, na Filipinach, Tajwanie, Okinawie i w Izraelu. 
 
Podobieństwem do pomidora – tamarillo (pomidor drzewiasty, zgrabka grubolistna, zgrabka burakowata) – owoc Cyfomandry grubolistnej (Cyphomandra betacea). Jajowate owoce mają ciemno zabarwione pestki zajmujące około jedną trzecią wnętrza. W smaku są podobne do przyprawionego na ostro pomidora. 
 
Kolorem miąższu – melon Philibon, uprawiany między innymi na Martynice, Gwadelupie, w Hiszpanii.

Proszę się przekonać  o ich wyjątkowości – zdjęcia w naszej galerii.

 
KR

Related Posts

None found

Poprzedni artykułFruit Logistica: wybrano nowatorski produkt 2012
Następny artykułKlaster firm na Podkarpaciu

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.