Porady dla niejadków, obalanie mitów dotyczących grillowania i wędzenia, sekrety witaminy D, informacje o żywieniu niemowląt - to tematy wykładów, które prezentowane będą w ramach spotkań Wszechnicy Żywieniowej SGGW, które transmitowane będą również online. Spotkania odbywają się w trzecie środy miesiąca, o godz. 17.30.
Tematyka wykładów uwzględnia aktualne problemy żywieniowe naszego społeczeństwa i przedstawia najnowsze osiągnięcia nauki. Prelegentami są specjaliści – pracownicy Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji oraz eksperci z innych ośrodków naukowych.
Wszechnica opublikowała już program wykładów w semestrze letnim roku akademickim 2014/2015.
18 marca odbędzie się prelekcja dietetyków o żywieniu niemowląt i małych dzieci.
15 kwietnia z kolei wszyscy, którzy mają do czynienia z niejadkami będą mogli zdobyć praktyczne porady dotyczące karmienia takich osób. W spotkaniu uczestniczyć będą dietetycy, lekarz oraz psycholog.
W maju uczestnicy wykładów poznają za to fakty i mity o grillowaniu i wędzeniu, a w czerwcu będzie można poznać ciekawostki o witaminie D.
Prelekcje odbywają się w SGGW przy ul. Nowoursynowskiej 159c, na Wydziale Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji w Auli II.
Wykłady transmitowane są również online, więc wysłuchać może ich każdy internauta. Szczegóły na stronie www.wszechnica_zywieniowa.sggw.pl
Na stronie dostępne są również nagrania archiwalne z poprzednich wykładów.