Włochy, wielki producent owoców i warzyw, musi wspierać ich konsumpcję

Jak informują włoskie źródła, Włochy to jeden z czołowych producentów owoców i warzyw zarówno w Europie, jak na świecie. Jak wynika z najnowszych danych kraj ten zbiera średniorocznie około 36,0 mln ton owoców i warzyw, z czego 22,0 mln to owoce, w tym około 4,0 mln ton to produkcja samych cytrusów, a około 14,0 mln ton to warzywa.

Włochy to rekordzista europejski w produkcji brzoskwiń, gruszek i kiwi, a także światowy gigant w produkcji karczochów. W sumie produkcja brzoskwiń i nektarynek daje im pierwsze miejsce wśród państw europejskich z około 43% udziałem w łącznych zbiorach. Ponadto około 35% europejskich zbiorów gruszek to gruszki włoskie oraz około 70% owoców kiwi to te pochodzące właśnie z Włoch. Również w przypadku pomidorów Włochy to absolutny lider na europejskim rynku – z 37% udziałem oraz liczący się producent sałaty – z około 22% i melonów – z 32% udziałem.

Pomimo iż kraj ten jest tak znaczącym i liczącym się na świecie producentem owoców i warzyw, wielkość produkcji wcale nie przekłada się na wzrost spożycia tych produktów na lokalnym rynku. Wręcz przeciwnie – średnie wydatki na zakupy owoców i warzyw to zaledwie 3% łącznych wydatków na konsumpcję przypadających na jedną włoską rodzinę. Właśnie uruchomiony został nowy program promujący spożycie owoców i warzyw – „Ortofrutta d’Italia” – mający na celu wzrost zainteresowania wśród włoskich konsumentów spożywaniem owoców i warzyw.

Źródło: FAMU/FAPA

Related Posts

None found

Poprzedni artykułZrób sobie ul… skomputeryzowany
Następny artykułW Luksemburgu o wsparciu dla organizacji producentów owoców i warzyw

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.