Włochy to rekordzista europejski w produkcji brzoskwiń, gruszek i kiwi, a także światowy gigant w produkcji karczochów. W sumie produkcja brzoskwiń i nektarynek daje im pierwsze miejsce wśród państw europejskich z około 43% udziałem w łącznych zbiorach. Ponadto około 35% europejskich zbiorów gruszek to gruszki włoskie oraz około 70% owoców kiwi to te pochodzące właśnie z Włoch. Również w przypadku pomidorów Włochy to absolutny lider na europejskim rynku – z 37% udziałem oraz liczący się producent sałaty – z około 22% i melonów – z 32% udziałem.
Pomimo iż kraj ten jest tak znaczącym i liczącym się na świecie producentem owoców i warzyw, wielkość produkcji wcale nie przekłada się na wzrost spożycia tych produktów na lokalnym rynku. Wręcz przeciwnie – średnie wydatki na zakupy owoców i warzyw to zaledwie 3% łącznych wydatków na konsumpcję przypadających na jedną włoską rodzinę. Właśnie uruchomiony został nowy program promujący spożycie owoców i warzyw – „Ortofrutta d’Italia” – mający na celu wzrost zainteresowania wśród włoskich konsumentów spożywaniem owoców i warzyw.
Źródło: FAMU/FAPA