W dniach 22-23 listopada w Warszawie odbędzie się III Kongres Klastra Innowacji w Agrobiznesie „Bezpieczeństwo żywności – One Health – One Way to the World”.
Jego organizatorami są Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie Wydziału Nauk Ekonomicznych, European Qualification Alliance Sp. z o.o., IFS Office Central & Eastern Europe, Biuro Promocji Jakości oraz Krajowa Izba Gospodarcza Przemysłu Spożywczego i Opakowań.
Jak zapowiadają organizatorzy to wydarzenie ma być platformą wymiany wiedzy i doświadczeń w zakresie bezpieczeństwa żywności, nowych technologii, dostępu do rynku, globalnej logistyki oraz zależności i kooperacji między wielonarodowymi i małymi producentami.
W programie przewidziane są m.in. tematy: Bezpieczeństwo żywności a bezpieczeństwo agrozbiznesu, Wyzwania w eksporcie żywnośći na rynek chiński, Jak osiągnąć sukces w eksporcie żywności na rynek indyjski, Nowy program wsparcia eksportu, Działania sieci handlowych w zakresie bezpieczeństwa żywności oraz eksportu produktów rolno spożywczych, Standard IFS, Doświadczenia z programu FQC, Rolnictwo ekologiczne, Praktyki analityczne w badaniach pozostałości pestycydów, Żywność innowacyjna w Polsce.
Więcej informacji o kongresie.
RS