W programie tej imprezy znalazło się ponad 70 wydarzeń, wykładów, prezentacji czy zajęć laboratoryjnych. Czynniki decydujące o doborze ludzi w pary, izolowanie DNA z kiwi i truskawek czy rozpoznawanie głosów ptaków - to niektóre z tematów zorganizowanej 13 kwietnia na Wydziale Biologii Uniwersytetu Szczecińskiego Wiosny Biologów.
Uczestnicy mogli m.in. dowiedzieć się jak „wydobyć” geny z owoców za pomocą szamponu do włosów i soli kuchennej, obserwować przez mikroskop bezkręgowce wodne żyjące w kropli wody czy śledzić ruch cytoplazmy w komórkach liścia moczarki kanadyjskiej. Na innych zajęciach chętni poznawali podstawy mikroskopowania i wykonywania preparatu z materiału roślinnego. Osobne zajęcia dotyczyły roli żywności genetycznie modyfikowanej w produkcji żywności.
Adresatami wydarzenia byli przede wszystkim gimnazjaliści, którzy za kilka lat mogą stać się studentami wydziału. Specjalne zajęcia zostały również przygotowane dla dzieci w wieku przedszkolnym i osób dorosłych interesujących się naukami biologicznymi.
Za: PAP – Nauka w Polsce
pg