Brytyjczycy coraz więcej żywności wyrzucają do śmietnika. W przypadku niektórych warzyw skala jest naprawdę duża.
W latach 2012-2015 ilość wyrzucanej żywności z brytyjskich domach zwiększyła się o 4,4 proc. W 2015 r. statystyczna rodzina w ciągu roku wyrzucała jedzenie o wartości 700 funtów, co w skali kraju dawało 7,3 mln ton odpadów. W przypadku paczkowanych sałat, gotowych do spożycia ocenia się, że 40 proc. produktu trafia do kosza. Oznacza to, że co roku marnowane jest w ten sposób 37 tys. ton tych warzyw, co odpowiada ok. 178 mln opakowań.
Na Wyspach Brytyjskich co jakiś czas pojawiają się inicjatywy próbujące ograniczyć marnowanie żywności. W przypadku sałat próby podejmuje się sieć Tesco, która wypuści na rynek torebki strunowe, które można wielokrotnie otwierać i zamykać, wykonane z mocniejszej folii. Jest to odpowiedź na przeprowadzone dwuletnie badania, które dowiodły, że część paczkowanych sałat marnuje się, gdyż zbyt słabe opakowania rwą się, a produkt ulega rozsypaniu i zniszczeniu, przez co trafia do kosza zamiast na stół konsumenta.
RS