Jak podają tureckie źródła, łączny wolumen eksportu świeżych owoców i warzyw z Turcji w sierpniu bieżącego roku wyniósł 150,0 tys. ton. Tym samym w porównaniu do analogicznego miesiąca roku poprzedniego to wzrost wobec 103,0 tys. ton.
Ze wspomnianej ilości wyeksportowanej w sierpniu bieżącego roku około 54% stanowiły owoce, 41% warzywa, a 5% cytrusy. Około 50% eksportu warzyw stanowiły pomidory, których wysyłka wobec analogicznego okresu sprzed roku wzrosła aż o 135% w ujęciu ilościowym i o 241% w ujęciu wartościowym. Tuż za pomidorami spore ilości stanowiły papryka słodka, marchew i biała rzodkiew. Rekordowy wzrost wysyłki odnotowały także ziemniaki, których wysłano w sierpniu dokładnie 14,0 tys. to wobec zaledwie 139 ton rok wcześniej. Największym importerem tureckich warzyw okazała się być Arabia Saudyjska z około 40% udziałem.
W przypadku sierpniowej wysyłki owoców – około 50% stanowiły winogrona, a na drugim miejscu uplasowały się figi, których dostawy wobec roku poprzedniego potroiły się. Podobnie jak w przypadku warzyw, pierwsze miejsce w dostawach zajęła Arabia Saudyjska z około 15% udziałem, drugie – Irak. Na trzecim miejscu pod względem importu znalazła się pomimo wprowadzonego embarga Rosja, gdzie dostawy zanotowały 97% spadek wobec roku poprzedniego. W przypadku wysyłki cytrusów Turcy najwięcej wyeksportowali cytryn.
Źródło: FAMMU/FAPA