Według danych WAPA (World Apple and Pear Association) w chłodniach krajów UE na 1 kwietnia znajdowało się jeszcze 1,93 mln ton jabłek oraz 232 tys. ton gruszek. To więcej, niż w tym samym dniu przed rokiem.
Tak więc jabłek jest o 472 tys. ton więcej, a gruszek o prawie 119 tys. ton więcej. Polskie zapasy jabłek są wyższe o 95 tys. ton, gruszek zaś mamy jeszcze mieć 2 tys. ton, podczas gdy przed rokiem zapasów tych owoców nie mieliśmy w ogóle.
Największymi zapasami jabłek dysponują obecnie Włochy (609 tys. t), Polska (495 tys.t), Francja (296 tys. t), Niemcy (132 tys. t). W gruszki najbogatsi są Włosi (ponad 75 tys. t) i Holendrzy (72 tys. t) oraz Hiszpanie ((40 tys. t) i Belgowie (38 tys. t).
Najwięcej wśród przechowywanych odmian jabłek jest ‘Golden Deliciousa’ (685 tys. t), ‘Idareda’ (193 tys. t) i ‘Jonagolda’ 156 tys. ton. Wśród gruszek najwięcej przechowuje się – ‘Konferencji’ (181 tys. t) i ‘Abate Fetel’ (26 tys. t).
Za: WAPA
pg