Od początku stycznia do końca kwietnia bieżącego roku Holendrzy dostarczyli na rosyjski rynek w sumie 141,8 tys. ton owoców i warzyw – to o 84% więcej wobec analogicznego okresu rok wcześniej, kiedy to wysłano 76,9 tys. ton produktów ogrodnictwa.
Dla porównania w całym 2013 roku łączne dostawy owoców i warzyw na rynek rosyjski z Holandii to 252,5 tys. ton wobec 234,0 tys. ton w całym roku 2012. W omawianym okresie pierwszych czterech miesięcy 2014 roku najwięcej dostaw stanowiły cebula – 75,2 tys. ton oraz gruszki – 24,5 tys. ton. Ponadto po niecałe 10,0 tys. ton stanowiły kapusta, pomidor, marchew, a także słodka papryka 3,2 tys. ton, buraki ćwikłowe 2,6 tys. ton i jabłka 2,4 tys. ton.
Źródło: FAMMU/FAPA