Większa produkcja gruszek na świecie

Według najnowszej grudniowej prognozy USDA, produkcja gruszek na świecie w sezonie 2016 oszacowana została na 25,4 mln ton, to jest o 400,0 tys. ton więcej wobec poprzedniego sezonu.
Większe światowe zbiory to wynik zdecydowanie lepszej produkcji w Chinach – wzrost o 600,0 tys. ton wobec poprzedniego sezonu. Na drugim miejscu na światowej liście producentów uplasowały się kraje unijne z wynikiem około 2,28 mln ton. 
 
Globalny poziom konsumpcji gruszek powinien wynieść około 22,7 mln ton, a największe ilości tych owoców spożywane są w Chinach – 17,11 mln ton i Unii Europejskiej – ponad 2,0 mln ton. Do przetwórstwa na całym świecie trafi w omawianym sezonie 2016/2017 około 2,62 mln ton gruszek, wyeksportowane zostanie około 1,8 mln ton owoców, a zaimportowane na świecie 1,68 mln ton. 
 
Największym globalnym eksporterem pozostają Chińczycy, a importerem – kraje Unii Europejskiej.
 
za: FAMMU/FAPA

Related Posts

None found

Poprzedni artykułNowe kontyngenty importowe na przetwory owocowe z RPA
Następny artykułKonferencja borówkowa w Małej Wsi już 24 stycznia

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.