Według najnowszej grudniowej prognozy USDA, produkcja gruszek na świecie w sezonie 2016 oszacowana została na 25,4 mln ton, to jest o 400,0 tys. ton więcej wobec poprzedniego sezonu.
Większe światowe zbiory to wynik zdecydowanie lepszej produkcji w Chinach – wzrost o 600,0 tys. ton wobec poprzedniego sezonu. Na drugim miejscu na światowej liście producentów uplasowały się kraje unijne z wynikiem około 2,28 mln ton.
Globalny poziom konsumpcji gruszek powinien wynieść około 22,7 mln ton, a największe ilości tych owoców spożywane są w Chinach – 17,11 mln ton i Unii Europejskiej – ponad 2,0 mln ton. Do przetwórstwa na całym świecie trafi w omawianym sezonie 2016/2017 około 2,62 mln ton gruszek, wyeksportowane zostanie około 1,8 mln ton owoców, a zaimportowane na świecie 1,68 mln ton.
Największym globalnym eksporterem pozostają Chińczycy, a importerem – kraje Unii Europejskiej.
za: FAMMU/FAPA