W minionym roku w Norwegii odnotowano aż 30% wzrost zbiorów owoców i 10% warzyw. W 2014 roku zbiory wszystkich warzyw zarówno tych gruntowych jak i spod osłon wyniosły 190,0 tys. ton, przy czym około 158,4 tys. ton stanowiły zbiory warzyw gruntowych, a pozostałe 31,0 tys. ton szklarniowych.
W przypadku zbiorów warzyw szklarniowych dominowały pomidory i ogórki z odpowiednio 51% i 44% udziałem. W przypadku zbiorów z gruntu – ponad 30% to marchew, a około 14% cebula. W porównaniu do produkcji warzyw zbiory norweskich owoców nie są tak znaczące – w minionym roku było to 15,8 tys. ton wobec 12,2 tys. ton w roku 2013. Ze wspomnianej ilości 15,8 tys. ton około 13,2 tys. ton to zbiory jabłek, około 1,4 tys. ton śliwek i około 0,3 tys. ton gruszek. Osobną kategorią produktową są w Norwegii owoce jagodowe, których zebrano w roku 2014 w sumie 11,5 tys. ton. Tu w zbiorach dominują truskawki gruntowe z udziałem na poziomie 73% i maliny (22%).
Źródło: FAMMU/FAPA