W przeciągu ostatnich 25 lat produkcja gruszek w Holandii potroiła się, a powierzchnia upraw tych owoców w okresie od roku 1989 do roku 2014 wzrosła z 5,0 tys. ha do 8,6 tys. ha obecnie.
Wydajność zbiorów z 1 ha wynosi obecnie 38 ton, a jeszcze 25 lat temu jedynie połowę tego. W sumie w roku 2013 Holendrzy zebrali 327,0 tys. ton gruszek, a na bieżący rok szacowana jest produkcja na poziomie bardzo zbliżonym. Tym samym po raz pierwszy wielkość zbiorów gruszek przewyższyła w tym kraju zbiory jabłek, których w roku 2013 zebrano 314,0 tys. ton. W przeciwieństwie do gruszek w okresie ostatnich 25 lat powierzchnia sadów w Holandii zredukowana została do jedynie 7,8 tys. ha, wobec ponad 17,0 tys. ha wcześniej. Średnie plonowanie z 1 ha w wypadku jabłek wynosi obecnie 40 ton. O tyle ile jabłka są w miarę popularne wśród holenderskich konsumentów, około 16% z nich spożywa te owoce to w przypadku gruszek są one mniej popularne – zaledwie z 2% udziałem w konsumpcji na rynku. Znakomita większość gruszek zaś kierowana jest na eksport – w minionym roku wysłano ich w sumie ponad 140,0 tys. ton.
Źródło: FAMMU/FAPA