Jak poinformował Freshfel, w minionym roku wewnątrzunijna wymiana handlowa owocami i warzywami wyniosła dokładnie 29,053 mln ton. Ze wspomnianej wielkości około 12,071 mln ton stanowił wewnątrzunijny eksport warzyw, a 16,981 mln ton owoców.
Na pierwszym miejscu wśród najwięcej sprowadzających owoców i warzyw uplasowały się Niemcy z wynikiem 6,9 mln ton w roku 2014. Na drugim miejscu znalazła się Francja – 3,6 mln ton oraz na trzecim Wielka Brytania – 3,1 mln ton. Ponadto około 1,6 mln ton owoców i warzyw zaimportowały z innych państw członkowskich Belgia i Holandia. Natomiast w unijnej „28” w wysyłce prym wiedzie Hiszpania w omawianym, 2014 roku wyeksportowała do pozostałych państw członkowskich dokładnie 10,892 mln ton owoców i warzyw, w tym 4,5 mln ton warzyw i 6,4 mln ton owoców. Na drugim miejscu w wysyłce znalazła się Holandia z wynikiem 5,4 mln ton i kolejno Włochy – 2,9 mln ton, Belgia – 2,8 mln ton oraz 2,0 mln ton Francja.
Źródło: FAMMU/FAPA