Trzy tygodnie wcześniej niż rok temu trafiła do sprzedaży krajowa borówka amerykańska, ale kilogram kosztuje 38–42 zł. To jednak i tak mniej niż rok temu – wtedy ceny pierwszych partii tych owoców były wyższe o 5 zł.
Truskawki są o 60 proc. tańsze w porównaniu z 2013 rokiem. W Broniszach kilkudziesięciu producentów i dystrybutorów sprzedaje te owoce z tuneli i gruntowe spod włókniny.
Według wstępnych prognoz, już w przyszłym tygodniu w niektórych rejonach Polski może rozpocząć się skup truskawek przez zakłady przetwórcze. W rejonie Zakroczymia truskawki gruntowe powinny być za 10 dni. Jakość owoców będzie zależała od pogody; zbyt wysokie temperatury na plantacjach, które nie mają nawodnienia, mogą uszkodzić sadzonki. Specjaliści oceniają, że pogoda na razie nie miała wpływu na plony.
Rzodkiewki kosztują o połowę mniej niż w maju 2013 r.; obecnie trzeba za nie zapłacić w hurcie (opakowanie 20 pęczków) od 85 groszy do 1,30 zł za sztukę. Mniej więcej na takim samym poziomie są ceny sałaty masłowej.
Ogórki krótkie (pakowane po 5 kg) producenci sprzedają po 2,50-3,00 zł za kilogram, czyli o 20-30 proc. mniej niż w ub.r. Pomidory są tańsze o 10 proc. – cena hurtowa waha się pomiędzy 3 a 4,5 zł za kilogram. Nawet fasola szparagowa, która o tej porze jest warzywem delikatesowym, kosztuje w hurcie 10-22 zł za kilogram, podczas gdy w 2013 r. było to 26-30 zł.
Źródło: