Turecki eksport owoców i warzyw (do końca września) wzrósł o 17 procent w porównaniu do tego samego okresu w ubiegłym roku - podała Turecka Federacja Producentów Owoców i Warzyw.
Największą część wszystkich dostaw owoców i warzyw stanowił eksport pomidorów, na kolejnych miejscach znalazły się cytryny, czereśnie, figi, dynie, truskawki, ogórki, śliwki, arbuzy, gruszki i ziemniaki.
Wartość eksportu pomidorów osiągnęła 218,2 milionów USD, cytryn 209,9 milionów, czereśni 161,6 milionów, winogron 87,3 milionów, jabłek prawie 75 milionów, a granatów 41,1 milionów dolarów.
Rosja znalazła się na pierwszym miejscu wśród największych importerów tureckich owoców i warzyw, następne miejsca zajmują Niemcy, Irak, Rumunia, Arabia Saudyjska, Bułgaria, Polska, Białoruś i Holandia. Eksport owoców i warzyw do Rosji wyniósł 416,9 mln dolarów; do Niemiec 169,9 milionów dolarów, do Iraku – 160,6 milionów dolarów.
Źródło: Freshplaza