Z Maroka pochodzi już 1/3 wszystkich importowanych do Unii warzyw, przy czym połowę importu z tego kraju stanowią pomidory. W pierwszym półroczu 2016 r. Unia zaimportowała prawie 250 tys. ton tych warzyw, czyli o 8 proc. więcej niż w tym samym okresie rok wcześniej. W tym czasie Maroko zwiększyło także o 8 proc. eksport świeżego groszku do UE, do poziomu 92,6 tys. ton.
Z Egiptu sprowadzamy głównie ziemniaki (157 tys. ton w 2016 r.). Jednak wyjątkowy wzrost w ubiegłym roku zanotowano w przypadku cebuli, której w pierwszym półroczu Egipt wyeksportował do UE o 31 proc. więcej (72 tys. ton).
Ważnym pozaunijnym dostawcą warzyw do Unii Europejskiej jest Turcja (zajmuje trzecie miejsce), która w 2016 r. wyeksportowała prawie 238 tys. ton. warzyw.
Wg federacji hiszpańskich eksporterów, import warzyw z krajów trzecich do UE ma negatywny wpływ na handel wewnątrz Unii, który spadł w ubiegłym roku o 1 proc.
RS
Źródło: hortibiz