Wątek integrowanej produkcji jako państwowego standardu jakości żywnosci przewija się w licznych wystąpieniach podczas odbywającej się w Ossie 55. Konferencji Ochrony Roślin Sadowniczych. Jednym z oczekiwań producentów owoców jest otrzymanie od wdrażających tę koncepcję (u nas: od PIORiN-u) dokładnych informacji opisujących nakazane czy też zalecane technologie produkcji.
Krystyna Siedlecka wystepując w imieniu branży przetwórczej poruszyła kwestie opracowywania metodyk produkcji dla warzyw. W przeciwieństwie do owoców, wśród których większość gatunków (wszystkie ważniejsze gospodarczo) takie metodyki mają, dla warzyw jeszcze ich nie opracowano. Szkoda, bo czasu jest coraz mniej, a terminu wprowadzenia obowiązku postępowania zgodnego z nakazami systemu integrowanej produkcji nie da się odroczyć.
Relacje z Konferencji można będzie przeczytać w czasopismach „Hasło Ogrodnicze” oraz „MPS Sad”. Zapraszamy również do naszej Galerii.
pg