W Rosji brakuje przechowalni dla warzyw

Branżowi specjaliści szacują, że do 80% rosyjskich przechowalnidla warzyw jest technologicznie przestarzała – nie zapewnia warunków do długotrwałego przechowywani podstawowych warzyw, co powoduje niestabilność ich cen rynkowych.
Rosja powinna zwiększyć około 1,5-krotnie pojemność obiektów przechowalniczych dla kapusty, marchwi i buraków ćwikłowych – szacują rosyjscy specjaliści. Bez nich kraj nadal będzie skazany na zimowo-wiosenny import oraz sezonowe skoki cen. Około 84-90% importu kapusty przypada na okres pomiędzy lutym a czerwcem, zaś od kwietnia do lipca trafia do Rosji 77-88% importu buraków ćwikłowych. Dla marchwi sezon nasilonego importu trwa od marca do lipca, kiedy to sprowadza się  68-72% ogólnej jej ilości.
 
Późną wiosną i wczesnym latem ceny detaliczne tych warzyw są prawie trzy razy wyższe niż jesienią.

Za: mat. firm. Interagro

PG

Related Posts

None found

Poprzedni artykułGruzini stawiają na własne jabłka
Następny artykuł16 ministrów UE poparło polski wniosek w sprawie suszy

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.