Branżowi specjaliści szacują, że do 80% rosyjskich przechowalnidla warzyw jest technologicznie przestarzała – nie zapewnia warunków do długotrwałego przechowywani podstawowych warzyw, co powoduje niestabilność ich cen rynkowych.
Rosja powinna zwiększyć około 1,5-krotnie pojemność obiektów przechowalniczych dla kapusty, marchwi i buraków ćwikłowych – szacują rosyjscy specjaliści. Bez nich kraj nadal będzie skazany na zimowo-wiosenny import oraz sezonowe skoki cen. Około 84-90% importu kapusty przypada na okres pomiędzy lutym a czerwcem, zaś od kwietnia do lipca trafia do Rosji 77-88% importu buraków ćwikłowych. Dla marchwi sezon nasilonego importu trwa od marca do lipca, kiedy to sprowadza się 68-72% ogólnej jej ilości.
Późną wiosną i wczesnym latem ceny detaliczne tych warzyw są prawie trzy razy wyższe niż jesienią.
Za: mat. firm. Interagro
PG