Przez ostatnie pięć lat te dwa wymienione wyżej państwa realizowały całkowicie odmienne scenariusze w międzynarodowym handlu koncentratem soku jabłkowego (KSJ). W rezultacie czego Ukraina spadła z trzeciej pozycji wśród światowych liderów w handlu tym produktem, zaś Turcja umocniła się na zabranym Ukrainie miejscu na podium.
W 2013 roku Ukraina wyprodukowała ponad 200 tys. ton KSJ i wyeksportowała 111 tys. ton za 215 mln USD. W tym czasie Turcja podchodziła z produkcją swojego koncentratu pod 100 tys. ton i nadal nie przekracza tego poziomu. Ale aktywizuje eksport – w pięć lat wzrósł on o 74%, podczas gdy ukraiński spadł o 24%.
W roku 2016 Turcy dogonili, a w rok później przegonili Ukraińców w eksporcie KSJ. Różnica na korzyść Turcji nie jest wielka – około 5 tys. ton, ale wychodzi na to, że turecki koncentrat osiągał średnio lepszą cenę (ok. 1242 $/t) niż ukraiński (1126 $/t).
Za: east-fruit.com
PG