Do czwartku w Poznaniu trwa największe w Europie Środkowo-Wschodniej spotkanie przedstawicieli branży spożywczej, opakowaniowej, gastronomicznej i hotelarskiej. W targowych wydarzeniach, na które składa się w sumie sześć imprez, bierze udział ponad 1,5 tys. wystawców z 27 państw. Na targach Polagra Food prezentowane są m.in. produkty mleczarskie, mięsa i wyroby wędliniarskie oraz żywność typu convenience.
Jak powiedział Kalemba, Polska pozostaje jednym z największych producentów żywności w Europie; nie ma drugiej dziedziny gospodarki w Polsce, która miałaby taką nadwyżkę w handlu zagranicznym. – Rola tej naturalnej, smacznej, ekologicznej żywności w gospodarczej wymianie międzynarodowej rośnie. Za ubiegły rok mieliśmy nadwyżkę ok. 2,6 mld euro, w tym roku najprawdopodobniej przekroczymy 3 mld euro. Cały czas ta dynamika jest bardzo korzystna – szczególnie jeśli chodzi o rynki wschodnie, choć oczywiście trzy czwarte naszego eksportu to kraje UE – powiedział. – W wielu produktach jesteśmy mistrzami, jesteśmy na pierwszym miejscu. W tym roku będziemy największym producentem i eksporterem jabłek w Europie; można wymienić dzisiaj pierwsze miejsce w Europie jeśli chodzi o produkcję żyta, ziemniaków i pieczarek. Targi Polagra Food spełniają znakomitą rolę w promocji tej naszej wspaniałej żywności poszukiwanej nie tylko na rynkach europejskich, ale i światowych – dodał minister.
Jednym z wiodących tematów tegorocznych targów Polagra Food będzie żywność ekologiczna. Jak podkreślił Kalemba, zainteresowanie tego typu żywnością jest w Polsce wciąż zbyt małe. Ambasadorami kampanii ministerstwa rolnictwa promującej żywność ekologiczną są na targach w Poznaniu aktorka Magdalena Kumorek i lekkoatleta Artur Partyka.
Międzynarodowym Targom Wyrobów Spożywczych Polagra Food towarzyszą Międzynarodowe Targi Technologii Spożywczych Polagra-Tech, Międzynarodowe Targi Gastronomii Polagra Gastro i Targi Smaki Regionów. Swoje ekspozycje mają również Targi Wyposażenia Hoteli Invest-Hotel oraz Międzynarodowe Targi Techniki Pakowania i Logistyki Taropak.
Na Polagra-Tech można obejrzeć maszyny dla piekarnictwa, cukiernictwa, przemysłu mleczarskiego czy spożywczego. W trakcie targów Polagra Gastro rozstrzygnięty zostanie Kulinarny Puchar Polski. Kucharze, którzy wygrają konkurs, będą mogli szkolić się w jednym z najlepszych instytutów kulinarnych na świecie i otrzymają nagrodę finansową.
600 wystawców prezentuje swoją ofertę na targach Taropak. W trakcie tego wydarzenia można zobaczyć opakowania wykorzystywane niemal we wszystkich dziedzinach gospodarki. Prócz gotowych produktów, wystawcy prezentują maszyny do wytwarzania opakowań i automaty pakujące.
Konferencje poświęcone m.in. wartości marki w branży hotelowej, telewizji cyfrowej dla hoteli, ale także hotelowym pokojom dla alergików zaplanowano w ramach targów Invest Hotel. Od weekendu w Poznaniu trwają już targi Smaki Regionów, na których można degustować i kupować żywność regionalną i ekologiczną.
Według szacunków organizatorów, targi w Poznaniu odwiedzi 45 tys. osób.
Źródło: