W Podlaskiem więcej rolnictwa ekologicznego, ale brakuje przetwórni

Rolnictwo ekologiczne w Podlaskiem rozwija się, przybywa gospodarstw, ale brakuje zakładów przetwórczych, przechowalni owoców i warzyw i systemu sprzedaży takich produktów - ocenia Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego (PODR) w Szepietowie.

Podlaskie jest trzecim regionem w Polsce po Zachodniopomorskim i Warmińsko-mazurskim pod względem liczby gospodarstw ekologicznych i ich powierzchni – wynika z danych PODR.
 
Ekologicznych gospodarstw przybywa. W Podlaskiem jest blisko 3 tys. takich gospodarstw. Jeszcze w 2004 roku było ich 200. Tylko w ostatnim roku przybyło ich około 500. Do rozwoju takich gospodarstw przyczyniła się głównie integracja Polski z UE, bo dało to rolnikom możliwość zdobywania dotacji. Ale – podkreślają specjaliści z PODR – wielu rolników traktuje rolnictwo ekologiczne zbyt „koniunkturalnie”, bo czasem myślą tylko o dotacji.
 
W regionie brakuje jednak zakładów przetwórczych i zorganizowanego rynku zbytu, współpracy producentów, promocji produktów ekologicznych, ale też potrzebne są projekty na rzecz podnoszenia świadomości ekologicznej potencjalnych nabywców takich produktów – powiedziała Małgorzata Wróblewska z PODR w Szepietowie. Dodała, że aby dobrze prowadzić produkcję ekologiczną trzeba również stale podnosić wiedzę osób, które się tym zajmują.

Na koniec 2011 roku w Podlaskiem gospodarstwa ekologiczne prowadziło 2,4 tys. rolników na ponad 52 tys. ha. Gospodarstwa ekologiczne są większe od tradycyjnych. Średnio jedno gospodarstwo ekologiczne ma powierzchnię 21,3 ha, a konwencjonalne 12,2 ha. Plony z gospodarstw ekologicznych są o 10-40 proc. niższe niż konwencjonalnych, gdzie stosuje się nawozy sztuczne. W gospodarstwach ekologicznych nie stosuje się chemii w produkcji. Najwięcej gospodarstw ekologicznych w Podlaskiem działa na Suwalszczyźnie w powiatach suwalskim – 879, sejneńskim – 307 oraz augustowskim – 253.
 
Podlaskie gospodarstwa ekologiczne prowadzą głównie m.in. uprawy zbóż (48 proc. gruntów ornych). Niewiele – w ocenie PODR – bo tylko 230 ha upraw ekologicznych to warzywa. Wróblewska poinformowała, że od kilku lat jedna z firm próbuje zainteresować podlaskich rolników ekologicznych uprawą ogórków. W 2012 roku tylko jedno gospodarstwo ze Starego Cydzyna zdecydowało się na taką uprawę na małej powierzchni. Sady i uprawy jagodowe zajmują powierzchnię 1,7 tys. ha. Owoce z tych upraw trafiają głównie do zakładów przetwórczych w Sokółce i Bielsku Podlaskim.

– Przy zwiększającym się popycie na produkty ekologiczne, zwłaszcza na warzywa i owoce, potrzebne są profesjonalne przechowalnie, a także odpowiednie procesy przygotowujące do sprzedaży i pakowania. Niestety produkcja warzyw i owoców w Podlaskiem jest zbyt mała, aby mogły powstać zakłady zajmujące się ich dystrybucją – ocenia Wróblewska. Zaznaczyła, że w Podlaskiem jest tylko sześć takich przetwórni, podczas gdy w całym kraju 270.
 
Dodała, że rolnicy ekologiczni powinni swoje produkty – wzorem rolników na zachodzie – sprzedawać bezpośrednio z dowozem do domu, bo właśnie taka forma okazała się najlepsza. Wróblewska wskazała, że pozytywnym przykładem w regionie może być działalność Podlaskiej Spółdzielni Producentów Ekologicznych Natura, która skupia 13 rolników z powiatów bielskiego i hajnowskiego czy Augustowsko-Podlaskie Stowarzyszenie Eko-Rolników w Augustowie.

Specjaliści zauważyli, że w podlaskich gospodarstwach ekologicznych przybywa owiec starych ras, głównie wrzosówek. W regionie jest 49 takich stad, w tym w 25-ciu stadach zachowawczych. Rozwija się również produkcja ekologicznych jaj. Zajmuje się tym 521 gospodarstw.

W Polsce na koniec 2011 r. istniało blisko 23,5 tys. gospodarstw ekologicznych na łącznej powierzchni ponad 605,5 tys. ha – wynika z danych Inspekcji Jakości Handlowej i Artykułów Rolno-Spożywczych (IJHARS).

Źródło:

Related Posts

None found

Poprzedni artykułNaukowcy opracowali żel z lnu o właściwościach bakteriobójczych
Następny artykułStypendia dla 790 studentów

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.