W IV kw. niewielki sezonowy wzrost cen żywności

W IV kwartale będzie niewielki sezonowy wzrost cen żywności - oceniają eksperci Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.

„Sezonowy spadek cen detalicznych żywności w 2016 r. był relatywnie mniejszy, ale został przedłużony na wrzesień pod wpływem obniżek cen owoców (w tym przede wszystkim jabłek) oraz warzyw (w tym głównie warzyw korzeniowych i kapusty)” – napisano w raporcie miesięcznym.

„W czwartym kwartale powinien nastąpić sezonowy wzrost cen żywności, nie powinien on jednak być zbyt wysoki ze względu na dobre zbiory praktycznie wszystkich surowców roślinnych. Relatywnie tania żywność nie powinna więc dalej ograniczać inflacji, zwłaszcza że sytuacja na rynku pracy poprawia się, a płace rosną” – dodano.

Źródło:

Related Posts

None found

Poprzedni artykuł55 mln zł z UE na działalność gospodarczą na Podlasiu
Następny artykułTurcja czeka na zniesienie rosyjskiego embarga

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.