Relatywnie niskie ceny wczesnych warzyw zawdzięczamy ciepłej pogodzie, dzięki której produkcja szklarni jest tańsza – tłumaczy rzeczniczka.
Krajowe pomidory są jednak o ok. 45 proc. droższe od importowanych, ale zdaniem specjalistów w najbliższych tygodniach ceny się wyrównają. Obecnie pomidory krajowe sprzedawane są w ofercie hurtowej po 10-12 zł za kilogram, a te z importu po 5-8 zł/kg.
Natomiast tyle samo co importowane kosztują krajowe ogórki szklarniowe. Trochę droższe od zagranicznych są krajowe rzodkiewki. Te z importu kosztują ok. 2 zł za pęczek, a krajowe – 2,30 zł.
Krajowa sałata masłowa sprzedawana w hurcie (po 16 sztuk) kosztuje 40 zł. Za sztukę w zależności od wielkości główki trzeba zapłacić 2,50 zł – 3,30 zł.
W Broniszach tanieją warzywa z importu, np. papryka (cena hurtowa w ostatnich dniach to 7-8 zł za kg), cukinie (4 zł za kilogram), brokuły – 5 zł/kg. Sprowadzane z Bretanii kalafiory kosztują w hurcie 5 zł za sztukę.
Ostatnie tygodnie nie przyniosły istotnych zmian w cenach krajowych jabłek. Większość odmian kosztuje w hurcie od 1,66 zł do 2,33 zł za kg, trochę droższa jest odmiana 'Gala' (od 2,00 do 2,66 zł), a najwięcej trzeba zapłacić za odmianę 'Golden Delicious' (do 3 zł/kg).
Źródło: