Oferowanych jest kilkanaście gatunków, niektóre okazy ważą po kilkadziesiąt kilogramów. Ceny dyni, cukinii i kabaczków zbliżone. Od 1,50 zł za kg kabaczków do 2,5 zł za cukinie i dynie. Dostawy wszystkich dyniowatych są spore bowiem pogoda o tej porze nie wpływa już na ich dojrzewanie. Dynie cenione są szczególnie ze względu na zawartość minerałów i witamin. Warzywo to jest także bogate w beta-karoten (przeciwutleniacz).
Większość krajowych warzyw jest tańsza niż w ubiegłym roku. Wynika to z wyższych niż w 2015 r. zbiorów.
Fasolka szparagowa, w ofercie hurtowej rynku w Broniszach sprzedawana jest w cenie od 2,3 do 3 zł za kilogram. Cebula biała (w opakowaniach po 15 kg) sprzedawana jest w cenie od 0,3 do 0,6 zł/kg, co oznacza spadek cen o 50 proc. w porównaniu do ceny z września 2015 roku.
O połowę tańsza jest także marchew, kosztuje ona od 0,4-0,5 zł/kg, a także pietruszka, za która teraz trzeba zapłacić 2 zł – 2,2 zł/kg. Cena papryki zielonej kształtuje się na poziomie 1,85 do 2,3 zł za kilogram; kolorowa kosztuje do 3,5 zł/kg czyli jest o 1/3 tańsze niż w ubiegłym roku.
Już kolejny rok w ofercie handlowej pojawiają się wyprodukowane w Polsce mini kiwi. Wyhodowana przez naukowców z SGGW Aktinidia uprawiana jest już w ponad 30 gospodarstwach sadowniczych, głównie w rejonie grójecko-wareckim. Zbiór mini kiwi rozpoczyna się we wrześniu.
Dużo tańsze (o 20-40 proc.) niż w ubiegłym roku są ceny jabłek konsumpcyjnych. Za skrzynkę (15 kg) tych owoców odbiorcy płacą od 15 od 25 zł. Jesienne maliny i truskawki są o 1/5 tańsze w porównaniu z wrześniem 2015 r. Obecnie ich cena wynosi 7 do 12 zł za kilogram. Kończą się borówki amerykańskie, dlatego są coraz droższe. Teraz w hurcie kosztują już nawet 35 zł/kg.
Nadal oferowanych jest dużo śliwek w cenie od 0,8 do 3,5 zł za kg w zależności od gatunku. Dużo jest żurawiny i aronii.
Źródło: