W Broniszach droższe warzywa, tańsze owoce

Niekorzystne warunki pogodowe podczas wegetacji warzyw przełożyły się na wyższe ceny kalafiorów, kapusty, cebuli czy ziemniaków. Natomiast ceny owoców z powodu dobrej pogody są niższe niż przed rokiem.

Zbiory owoców, pomimo opóźnień wegetacyjnych, są w tym roku dość dobre, co wpływa na niższe ceny. Jabłka są średnio o ok. 20 proc. tańsze niż w 2012 r. Np. antonówki kosztują 2-2,66 zł za kilogram, a w 2012 roku były one po 2,5-3,0 zł – poinformowała rzeczniczka Bronisz Małgorzata Skoczewska.

Później niż w roku ubiegłym pojawiły się w sprzedaży gruszki klapsy, ale są one tańsze niż rok temu o jedną piątą. Cena hurtowa tych gruszek waha się od 2,50 do 3,50 zł za kilogram (w ub.r. było to 3-4 zł).

Tańsze są śliwki, morele i brzoskwinie. Przeciętnie w hurcie za morele trzeba zapłacić 4 zł/kg, podczas gdy w ubiegłym roku – 7 zł. Niemal tyle samo co w 2012 r. kosztują borówki amerykańskie i maliny. Te ostatnie skończyły się już z głównego, letniego zbioru; teraz są owoce odmian jesiennych.

Natomiast droższe niż w ubiegłym roku są warzywa. Wynika to ze znacznych opóźnień wegetacyjnych i konieczności powtórnego nasadzenia. Mniejsze plony spowodowane są także gradobiciem i suszą, która trwa od kilku dni. Efekty takiej pogody są widoczne w cenach warzyw takich jak kalafiory, kapusta, cebula, ziemniaki.

Ogórki gruntowe są w tym roku dwukrotnie droższe w porównaniu z 2012 r. i sprzedawane są na rynku w Broniszach po 2-3,30 zł za kilogram. Tanieje marchew; ceny zbliżone są do ubiegłorocznych i wynoszą od 80 groszy do 1,10 zł za kilogram.

Mała podaż ziemniaków powoduje, że ceny w porównaniu z ubiegłym rokiem są trzykrotnie wyższe; warzywa te kosztują 1,20-1,50 zł/kg. Nadal drogie są kalafiory i kapusta, ale ich ceny powoli spadają.

Źródło:

Related Posts

None found

Poprzedni artykułPrzygotowanie owoców do przechowywania
Następny artykułPolska największym producentem jabłek w UE

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.