Uzbekistan to jeden z czołowych producentów owoców i warzyw w Centralnej Azji – poza tym jest to piąty na świecie producent moreli, szósty wiśni i czereśni i siedemnasty w zbiorach jabłek. Wciągu ostatnich dziesięciu lat obszar upraw produktów ogrodnictwa wzrósł w tym kraju niemal o 100%.
W minionym roku łączne zbiory owoców oszacowano tym kraju na 2,26 mln ton, a warzyw aż na10,76 mln ton. W bieżącym roku wstępne prognozy zakładają jeszcze lepsze zbiory – w przypadku owoców około 2,47 mln ton, a dla warzyw aż 11,28 mln ton. Zdaniem lokalnych analityków, jeśli nadal uda się utrzymać bieżące tempo wzrostu produkcji, to w roku 2020 łączne zbiory owoców i warzyw mogą być nawet przeszło dwukrotnie wyższe od obecnych.
W porównaniu do roku 2004 uzbekistański eksport owoców i warzyw wzrósł z ówczesnych 72,0 tys. ton to obecnych przeszło 500,0 tys. ton, a w eksporcie dominują morele, winogrona, śliwki, granaty, melony. Poza tym wywozi się z Uzbekistanu orzechy włoskie, brzoskwinie, fasola, cebula, marchew i warzywa kapustne. W roku 2013 łączna ilość wysłanych produktów to 548,0 tys. ton, a dwa największe rynki importujące to oczywiście Rosja i Kazachstan. Z uwagi na obecną sytuację związaną z rosyjskim embargiem – kraj ten jeszcze bardziej zyskał na eksportowanych do Rosji produktach – dostawy wzrosły znacząco, a wstępne dane zakładają dalszy wzrost wysyłki nawet do ponad 500,0 tys. ton do samej tylko Rosji w roku 2016.
Źródło: FAMMU/FAPA