Uprawa warzyw szklarniowych w Rosji wzrasta

Produkcja warzyw szklarniowych wzrosła w 2013 r. w porównaniu z 2012 o 6,7%. Według Narodowego Biura Statystycznego Federacji Rosyjskiej najbardziej  (o 28%) w regionie Uralu. Szklarnie z produkcją warzyw na Powołża utrzymały wiodącą pozycję w FR – w ubiegłym roku wyprodukowały 184.000 ton pomidorów, ogórków i warzyw liściowych. 
 
Według analityków z Technology Growth w Centralnym Okręgu Federalnym Rosji rynek tych warzyw  się rozwija, ale i wymagania konsumentów rosną. Decydujący jest popyt ze strony mieszkańców Moskwy i całego Północno-Zachodniego Okręgu Federalnego. Tutaj spożycie warzyw szklarniowych sięga 16 kg na mieszkańca rocznie – to 1,5-3 razy więcej, niż w innych okręgach Federacji Rosyjskiej. Obecnie więcej inwestorów zainteresowanych jest inwestowaniem w szklarnie dla produkcji warzyw na południu Rosji. Szacują oni, że w ciągu najbliższych trzech lat te obiekty znacząco wpłyną na strukturę produkcji warzyw szklarniowych w Rosji. 
 
W ostatnich latach średnie zbiory w tym sektorze produkcji wahają się wokół 560-570 tys. ton. Powierzchnia szklarni nie przekracza 2000 hektarów, a nowe obiekty – co do powierzchni – zaledwie rekompensują ubytek wyeksploatowanych kompleksów szklarniowych z lat 70. i 80. ubiegłego stulecia. 
 
Za: Greenhouses.ru
pg

Related Posts

None found

Poprzedni artykułW Lipiu o chorobach przechowalniczych marchwi
Następny artykułMak o wyjątkowej barwie

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.