Unijny rynek orzechów włoskich

Zbiory orzechów włoskich w „unijnej 28” w sezonie 2013/2014 oszacowano wstępnie na około 102,5 tys. ton - to jest o zaledwie 1,4 tys. ton mniej wobec poprzedniego sezonu. Największym unijnym producentem tych orzechów, a zarazem ich netto eksporterem jest Francja, która około 86% swoich corocznych zbiorów kieruje na eksport na pozostałe rynki unijne, w tym głównie do Włoch, Hiszpanii oraz Niemiec.
W przypadku importu orzechów włoskich na teren Unii Europejskiej – w bieżącym sezonie 2013/2014 będzie to ta sama co sezon wcześniej wielkość około 190,0 tys. ton – największy ich dostawca to Stany Zjednoczone około 90,0-120,0 tys. ton rocznie. Ponadto kraje unijne sprowadzają orzechy włoskie z Mołdawii – około 30,0 tys. ton oraz Ukrainy – 22,0 tys. ton, Chile i Indii. Wysyłka z krajów UE sięgnie w bieżącym sezonie około 23,0 tys. ton, a głównymi odbiorcami są Turcja i Szwajcaria. 
 
Orzechy włoskie przez unijnych konsumentów spożywane są głównie w okresie zimowym jako bezpośrednia przekąska, a także dodatek przy wypieku ciast. W sezonie 2013/2014 wielkość konsumpcji prognozuje się na niecałe 270,0 tys. ton. 
 
Za: FAMMU/FAPA
pg

Related Posts

None found

Poprzedni artykułMaszyna z Poznania oczyści kanały melioracyjne
Następny artykułUnijny rynek orzechów laskowych

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.