Włochy to drugi pod względem wielkości produkcji tych orzechów kraj na świecie - tuż po USA, a przed Turcją. W sezonie 2013/2014 włoscy producenci spodziewają się bardzo dobrych zbiorów, które mogą być nawet o 46% wyższe wobec poprzedniego sezonu – około 125,0 tys. ton.
W sumie w całej unijnej”28” zbiory orzechów laskowych szacuje się na ponad 139,3 tys. ton. Poza Włochami około 14,0 tys. ton spodziewane jest w Hiszpanii. Zdecydowana większość orzechów laskowych na unijnym rynku kierowana jest do przetwórstwa, a łącznie do konsumpcji w sezonie 2013/2014 powinno trafić około 370,3 tys. ton tych orzechów.
Głównie lokalny rynek wspomagany jest importem w łącznej ilości około 240,0 -250,0 tys. ton. Orzechy laskowe importowane są w zdecydowanej większości z Turcji – corocznie jest to około 180,0 – 230,0 tys. ton. Poza tym orzechy kupowane są w Gruzji, Azerbejdżanie i Chile. W bieżącym sezonie unijny eksport orzechów laskowych szacuje się na j 9,0 tys. ton, największe ilości unijnych orzechów laskowych kierowane są do Szwajcarii i Brazylii.
Za: FAMMU/FAPA
pg