USDA podaje ponadto wielkość produkcji – tzw. komercyjnej i niekomercyjnej – w przypadku tej pierwszej są to dane zebrane na podstawie oficjalnych szacunków z sadów i w sezonie 2013/2014 taki szacunek to dokładnie 10,217 mln ton, pozostała ilość około 1,2 mln ton to tzw. produkcja niekomercyjna czy szacunkowe dane bazujące na zbiorach w przydomowych ogródkach oraz z drzew umiejscowionych na łąkach czy polach.
W przypadku zbiorów typowo komercyjnych największy spadek zbiorów odnotowały bieżącym sezonie Węgry – o 24% oraz Niemcy – o 18%. Największy wzrost tegorocznej sezonowej produkcji miał miejsce w Chorwacji – o 140%, Wielkiej Brytanii – o 30% i Danii – o 28%. W sezonie 2013/2014 poziom konsumpcji jabłek w unijnej „28” oszacowano na 7,549 mln ton, a oprócz Hiszpanii, w której pomarańcze są najchętniej spożywanym owocem, we wszystkich pozostałych krajach UE to jabłka są najchętniej konsumowane.
Wstępne dane szacunkowe na sezon 2013/2014 zakładają wolumen eksportu na poziomie 1,51mln ton wobec 1,57 mln ton wysłanych w sezonie 2011/2012. Najwięcej jabłek w poprzednim sezonie wysłano do Rosji – prawie 866,0 tys. ton oraz na Białoruś – ponad 143,0 tys. ton. Ponadto 97,9 tys. ton to wysyłka do Algierii, po ponad 57,0 tys. ton do Libii i na Ukrainę oraz 51,0 tys. ton do Kazachstanu. W przypadku importu na bieżący sezon oszacowano go na około 555,0 tys. ton wobec poprzedniosezonowej wielkości 564,0 tys. ton. Najchętniej kraje unijne importują jabłka z Chile – w sezonie 2012/2013 było to niecałe 140,0 tys. ton oraz z RPA- ponad 137,0 tys. ton, Nowej Zelandii – 123,5 tys. ton oraz z Brazylii- 68,7 tys. ton i Argentyny – niecałe 44,0 tys. ton.
Do przetwórstwa w sezonie 2013/2014 skierowane zostanie około 2,95 mln ton jabłek – mniej niż w poprzednim sezonie, a największe państwa unijne – przetwórcy to oczywiście Polska, Niemcy, Węgry oraz Włochy i Rumunia.
Źródło: FAMMU/FAPA