Unijny rynek jabłek

W połowie grudnia bieżącego roku USDA opublikowała najnowszy raport dotyczący sytuacji na unijnym rynku jabłek, gruszek i winogron.  USDA oszacowała ostateczne zbiory wszystkich jabłek w unijnej „28” na 11,459 mln ton w sezonie2013/2014 wobec 11,439 mln ton w sezonie 2012/2013. Ponad 75% łącznych unijnych zbiorów tych owoców pochodzi od 5 czołowych producentów - w tym przede wszystkim około 23% udział to polska produkcja, 21% włoska, 17% francuska, 8% niemiecka i 6% hiszpańska.

USDA podaje ponadto wielkość produkcji – tzw. komercyjnej i niekomercyjnej – w przypadku tej pierwszej są to dane zebrane na podstawie oficjalnych szacunków z sadów i w sezonie 2013/2014 taki szacunek to dokładnie 10,217 mln ton, pozostała ilość około 1,2 mln ton to tzw. produkcja niekomercyjna czy szacunkowe dane bazujące na zbiorach w przydomowych ogródkach oraz z drzew umiejscowionych na łąkach czy polach.
W przypadku zbiorów typowo komercyjnych największy spadek zbiorów odnotowały bieżącym sezonie Węgry – o 24% oraz Niemcy – o 18%. Największy wzrost tegorocznej sezonowej produkcji miał miejsce w Chorwacji – o 140%, Wielkiej Brytanii – o 30% i Danii – o 28%. W sezonie 2013/2014 poziom konsumpcji jabłek w unijnej „28” oszacowano na 7,549 mln ton, a oprócz Hiszpanii, w której pomarańcze są najchętniej spożywanym owocem, we wszystkich pozostałych krajach UE to jabłka są najchętniej konsumowane.

Wstępne dane szacunkowe na sezon 2013/2014 zakładają wolumen eksportu na poziomie 1,51mln ton wobec 1,57 mln ton wysłanych w sezonie 2011/2012. Najwięcej jabłek w poprzednim sezonie wysłano do Rosji – prawie 866,0 tys. ton oraz na Białoruś – ponad 143,0 tys. ton. Ponadto 97,9 tys. ton to wysyłka do Algierii, po ponad 57,0 tys. ton do Libii i na Ukrainę oraz 51,0 tys. ton do Kazachstanu. W przypadku importu na bieżący sezon oszacowano go na około 555,0 tys. ton wobec poprzedniosezonowej wielkości 564,0 tys. ton. Najchętniej kraje unijne importują jabłka z Chile – w sezonie 2012/2013 było to niecałe 140,0 tys. ton oraz z RPA- ponad 137,0 tys. ton, Nowej Zelandii – 123,5 tys. ton oraz z Brazylii- 68,7 tys. ton i Argentyny – niecałe 44,0 tys. ton.

Do przetwórstwa w sezonie 2013/2014 skierowane zostanie około 2,95 mln ton jabłek – mniej niż w poprzednim sezonie, a największe państwa unijne – przetwórcy to oczywiście Polska, Niemcy, Węgry oraz Włochy i Rumunia.

Źródło: FAMMU/FAPA

Related Posts

None found

Poprzedni artykułANR odzyskała od dzierżawców 25 tys. ha ziemi
Następny artykułDobry rok dla Mołdowy

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.