W 2012 roku łącznie 28 państw unijnych zaimportowało 187,8 tys. ton porów wobec 184,7 tys. ton rok wcześniej. Najnowsze dane za pierwsze dziewięć miesięcy 2013 roku wielkość tą szacują na 146,7 tys. ton wobec analogicznego okresu styczeń – wrzesień 2012 roku kiedy to unijny import zamknął się wielkością 141,2 tys. ton (wzrost zakupów o 3%).
Największym unijnym importerem pozostają Niemcy, które w omawianym okresie pierwszych trzech kwartałów zaimportowały w sumie prawie 32,0 tys. ton tych warzyw. Spore ilości porów trafiły ponadto na rynek francuski – ponad 21,0 tys. ton, a prawie 20,0 tys. ton na rynek brytyjski. Ponadto 10,3 tys. ton wyniósł w okresie styczeń – wrzesień import holenderski, a na czwartym miejscu uplasowała się Polska, która sprowadziła ponad 8,6 tys. ton tego warzywa. Eksport porów na unijnym rynku pozostaje na bardzo zbliżonym do importu poziomie – w całym 2012 roku wyniósł on bowiem 190,7 tys. ton wobec 181,4 tys. ton rok wcześniej. Natomiast w pierwszych dziewięciu miesiącach 2013 roku UE-28 wyeksportowała łącznie 140,9 tys. ton porów wobec tego samego okresu w roku 2012 – 147,2 tys. ton. W przypadku eksportu największe ilości tego warzywa wysyłają corocznie Belgia i Holandia, a w omawianym okresie od stycznia do końca września były to niecałe 43,0 tys. ton dla Belgii i 38,2 tys. ton dla Holandii. Spore ilości eksportuje także Hiszpania – ponad 19,0 tys. ton i Francja – niecałe 16,0 tys. ton porów. W sumie, według najnowszych danych, na świecie w roku 2012 łączny wolumen eksportu porów zamknął się wielkością 290,8 tys. ton, z czego aż 72,0 tys. ton to warzywa z Belgii a 65,1 tys. ton z Holandii i ponad 53,0 tys. ton z Chin. Natomiast w tym samym okresie import globalny to 293,8tys. ton, w tym największe ilości porów sprowadzały Japonia – ponad 56,0 tys. ton oraz Niemcy – 36,2 tys. ton i Francja – 27,6 tys. ton.
Źródło: FAMMU/FAPA