W roku 2015 aż 137,0 tys. ton z wyeksportowanych owoców i warzyw stanowiła unijna cebula. Na drugim miejscu pod względem eksportu do Azji uplasowały się jabłka z wynikiem 56,0 tys. ton i kolejno owoce kiwi – 23,3 tys. ton oraz po około 10,0 tys. ton zielonego groszku, pomarańczy i gruszek.
Największym eksporterem na azjatyckie rynki w omawianym minionym roku była Holandia z wynikiem ponad 117,0 tys. ton (eksportująca głównie cebulę) oraz Włochy – ponad 34,0 tys. ton i Francja – 30,0 tys. ton owoców i warzyw oraz Hiszpania – niecałe 25,0 tys. ton.
W pierwszej połowie bieżącego roku kraje unijne wyeksportowały na Wschód Azji dokładnie 107,3 tys. ton owoców i warzyw, to o 26% więcej wobec analogicznego okresu pierwszych sześciu miesięcy rok wcześniej. Tu ponownie największe ilości produktów pochodziły z Holandii – przeszło 31,4 tys. ton, a w wysyłce dominowała cebula – 77,8 tys. ton oraz jabłka – niecałe 35,0 tys. ton.
Źródło: FAMMU/FAPA