Unijny eksport do państw azjatyckich

W minionym roku kraje unijne wyeksportowały do państw Azji Wschodniej około 240,3 tys. ton owoców i warzyw. Dla porównania rok wcześniej do omawianej grupy państw -  między innymi do Chin, Hongkongu, Japonii oraz Mongolii i Korei - kraje UE wysłały 193,7 tys. ton produktów ogrodnictwa.

W roku 2015 aż 137,0 tys. ton z wyeksportowanych owoców i warzyw stanowiła unijna cebula. Na drugim miejscu pod względem eksportu do Azji uplasowały się jabłka z wynikiem 56,0 tys. ton i kolejno owoce kiwi – 23,3 tys. ton oraz po około 10,0 tys. ton zielonego groszku, pomarańczy i gruszek.

Największym eksporterem na azjatyckie rynki w omawianym minionym roku była Holandia z wynikiem ponad 117,0 tys. ton (eksportująca głównie cebulę) oraz Włochy – ponad 34,0 tys. ton i Francja – 30,0 tys. ton owoców i warzyw oraz Hiszpania – niecałe 25,0 tys. ton.

W pierwszej połowie bieżącego roku kraje unijne wyeksportowały na Wschód Azji dokładnie 107,3 tys. ton owoców i warzyw, to o 26% więcej wobec analogicznego okresu pierwszych sześciu miesięcy rok wcześniej. Tu ponownie największe ilości produktów pochodziły z Holandii – przeszło 31,4 tys. ton, a w wysyłce dominowała cebula – 77,8 tys. ton oraz jabłka – niecałe 35,0 tys. ton.

Źródło: FAMMU/FAPA

Related Posts

None found

Poprzedni artykułW 2016 roku rośnie liczba śmiertelnych wypadków w rolnictwie
Następny artykułMRiRW: robocza wersja rozporządzenia o sprzedaży bezpośredniej – przygotowana

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.