Unijne środki na owoce i mleko w szkole rozdzielone

Na rok szkolny 2017/2018 zostały rozdzielone środki z budżetu UE w celu wsparcia promowania dobrych nawyków żywieniowych wśród dzieci i młodzieży szkolnej w ramach nowego programu, łączącego od 1 sierpnia 2017 r. dotychczas realizowane przez państwa członkowskie programy „Mleko w szkole” oraz „Owoce i warzywa w szkole” - poinformowało ministerstwo rolnictwa.

Łączny unijny budżet na realizację tego programu dla UE-28 wynosi w skali roku szkolnego 250 mln euro. Jego ostateczny podział na państwa członkowskie został przyjęty na Komitecie ds. Wspólnej Organizacji Rynków Rolnych 9 marca 2017 r.

W wyniku przyjętych ustaleń Polska otrzyma łącznie na realizację programu dla szkół ok. 26 mln euro, w tym na komponent owocowo-warzywny 14,98 mln euro, a na komponent mleczny 11,04 mln euro, zajmując 4 miejsce w UE, po Niemczech, Francji i Włoszech. – Dzięki staraniom ministertswa ostatecznie otrzymana przez Polskę kwota przewyższa o blisko 4,2 mln euro kwotę początkowo alokowaną naszemu krajowi przez KE – podkreśla resort rolnictwa.

W ramach rocznych kwot z budżetu UE państwa członkowskie mogą, oprócz finansowania dostaw produktów mlecznych oraz owocowo-warzywnych do placówek oświatowych, wykorzystać do 15% przyznanych im środków finansowych na towarzyszące im działania edukacyjne – na przykład organizowanie degustacji, zakładanie i prowadzenie ogródków przyszkolnych, organizowanie wizyt w gospodarstwach i podobnych działań służących zainteresowaniu dzieci rolnictwem. Ponadto do 10% otrzymanych środków budżetowych państwa członkowskie mogą przeznaczyć na sfinansowanie kosztów powiązanych, takich jak materiały informacyjne i promocyjne oraz koszty monitorowania i oceny skuteczności realizowanego programu dla szkół.

Aktualnie w ministerstwie rolnictwa trwają prace nad opracowaniem strategii krajowej, która będzie zawierać najważniejsze elementy realizacji tego programu w Polsce do roku szkolnego 2022/2023. Projekt strategii jest konsultowany z przedstawicielami sektora owocowo-warzywnego i mleczarskiego, jak również reprezentantami dotychczasowych dostawców tych produktów do placówek oświatowych. Ponadto w ministerstwie przygotowywane są projekty krajowych aktów legislacyjnych, których celem jest stworzenie niezbędnych podstaw prawnych do efektywnego wdrożenia nowego programu dla szkół od roku szkolnego 2017/2018.

Źródło: MRiRW

Related Posts

None found

Poprzedni artykułICL: nie tylko dla szkółkarstwa
Następny artykułJeszcze jeden uczestnik rynku – Tadżykistan

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.