Unijne problemy z żywnością

W ubiegłym roku kraje UE zgłosiły ok. 3,8 tys. niebezpiecznych produktów żywnościowych, które wcześniej nie były odnotowane w unijnym systemie wczesnego ostrzegania RASFF, to o 13 proc. więcej w stosunku do 2010 r.
RASFF (Rapid Alert System for Food and Feed) to unijny system wczesnego ostrzegania o niebezpiecznych produktach: żywności, paszach i materiałach przeznaczonych do kontaktu z żywnością. Działa w UE od 1979 r. Prócz 27 krajów UE obejmuje również Norwegię, Lichtenstein i Islandię oraz w pewnym zakresie Szwajcarię.
W zeszłym roku kraje zgłosiły o 13 proc. więcej – w porównaniu z poprzednim rokiem – nowych powiadomień dotyczących produktów, które wcześniej nie były notowane w RASFF. Łącznie nowych powiadomień było ponad 3,8 tys. i dotyczyły one głównie obecności aflatoksyn w paszach (najczęściej z Indii), suszonych owocach i orzechach (z Chin i Turcji) oraz substancji chemicznych w wyrobach kuchennych z Chin, które mogły przedostać się do żywności. Polska zgłaszała w zeszłym roku problemy z ziarnami oraz orzechami zawierającymi roztocza
 
Za: Biznes.gazetaprawna.pl
pg
 

Related Posts

None found

Poprzedni artykułGMO bez konieczności ujawniania na etykiecie
Następny artykułPolityka wobec drobnych gospodarstw

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.