W ubiegłym roku kraje UE zgłosiły ok. 3,8 tys. niebezpiecznych produktów żywnościowych, które wcześniej nie były odnotowane w unijnym systemie wczesnego ostrzegania RASFF, to o 13 proc. więcej w stosunku do 2010 r.
RASFF (Rapid Alert System for Food and Feed) to unijny system wczesnego ostrzegania o niebezpiecznych produktach: żywności, paszach i materiałach przeznaczonych do kontaktu z żywnością. Działa w UE od 1979 r. Prócz 27 krajów UE obejmuje również Norwegię, Lichtenstein i Islandię oraz w pewnym zakresie Szwajcarię.
W zeszłym roku kraje zgłosiły o 13 proc. więcej – w porównaniu z poprzednim rokiem – nowych powiadomień dotyczących produktów, które wcześniej nie były notowane w RASFF. Łącznie nowych powiadomień było ponad 3,8 tys. i dotyczyły one głównie obecności aflatoksyn w paszach (najczęściej z Indii), suszonych owocach i orzechach (z Chin i Turcji) oraz substancji chemicznych w wyrobach kuchennych z Chin, które mogły przedostać się do żywności. Polska zgłaszała w zeszłym roku problemy z ziarnami oraz orzechami zawierającymi roztocza
Za: Biznes.gazetaprawna.pl
pg