Wstępne dane szacunkowe tegorocznych zbiorów zakładają łącznie 1160,7 tys. ton pieczarek zarówno tych przeznaczonych do przetwórstwa jak i do konsumpcji. Na pierwszym miejscu według danych Factsheet, znalazła się w minionym roku Polska ze zbiorami na poziomie 315,0 tys. ton, w tym około 230,0 tys. ton stanowiły grzyby konsumpcyjne, a 85,0 tys. ton przemysłowe. Na drugim miejscu uplasowała się Holandia z wynikiem 270,0 tys. ton, a na trzecim Hiszpania – 103,0 tys. ton.
W bieżącym sezonie Polska pozostanie zdecydowanym liderem tego sektora produkcji ze zbiorami szacowanymi na 335 tys. ton (+20 tys. t). Na drugim miejscu pozostanie Holandia, gdzie zbiory pozostaną na ubiegłorocznym poziomie, zaś w trzeciej w kolejności Hiszpanii wzrosną one o 2 tys. ton. Spadki są oczekiwane tylko we Francji – o 5 tys. ton.
za: FAMMU/FAPA