Unia Euroazjatycka: Więcej informacji na etykietach

Producenci żywności w krajach Unii Euroazjatyckiej rozważają przyjęcie prawnego obowiązku zamieszczania na etykietach towarów informacji o warunkach technicznych i standardach technologicznych w jakich wytworzono dany produkt.

Publikowanie warunków technicznych oraz standardów produkcyjnego procesu organizacyjnego zaproponowali Białorusini, którzy u siebie już takie rozwiązania wdrażają. Pozostałe kraje Unii Euroazjatyckiej powierzyły rozpatrzenie tej kwestii Komisji Ekonomicznej Unii. Dotąd etykieta produktów żywnościowych informowała tylko na zasadzie dobrowolności o jego zgodności z systemem GOST (Odpowiednik Polskiej Normy). Ocenia się, że 80% produktów na rynku samej tylko Rosji (największego w UEA) jest wytwarzanych według niepublikowanych procedur.

Piotr Grel
Za: „Известия”

Related Posts

None found

Poprzedni artykułSusza rolnicza odpuszcza
Następny artykułUzbeckie wsparcie eksportu

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.